Najděte si recept
Na co máte chuť?

Alsaský hrnec – Baeckeoffe
Článek
16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!
Suroviny (4 porce)
- jehněčí plec či kýta, nakrájená na 3cm kousky 250 g
- vepřová plec, nakrájená na 3cm kousky 250 g
- vepřová nožička 1 ks
- vepřový ocásek 1 ks
- hovězí žebro 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- suché bílé vino 1 litr
- česnek, nakrájený na plátky 10 stroužků
- Bobkový list 3 ks
- Hřebíček 2 ks
- čerstvý tymián 1 snítka
- lojovité brambory typu A, oloupané a nakrájené na plátky 500 g
- bílá část ze 2 pórků, nakrájená na kolečka
- mrkev, nakrájená na kolečka 2 ks
- cibule, nakrájená na plátky 2 ks
- celer, nakrájený na plátky 1/2 ks
- Voda asi 200 ml
- hladká mouka 100 g
Postup
- Den předem vložte všechno maso do hrnce, osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, promíchejte a nechte marinovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu na terinu vymažte sádlem a dno vyložte plátky brambor a pórku. Poklaďte marinovaným masem, zbylou nakrájenou zeleninou a stroužky česneku a nakonec nakrájenými bramborami.
- Přelijte vínem z marinády a dle potřeby vodou, aby byla forma do dvou třetin zaplněna tekutinou. Uzavřete pokličkou a vložte do chladu.
- Z 50 ml vody a mouky vypracujte pružné těsto, vyválejte váleček a položte ho po obvodu formy, aby fungoval jako těsnění. Přiklopte pokličkou a pečte v předehřáté troubě 2–3 hodiny doměkka.
- Servírujte v pekáči a s bílým vínem. Doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsaska (tramín červený nebo alsaský ryzlink).
Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně
Nejčastější otázka, kterou Zdeněk Pohlreich dostává, zní, jestli doma vaří? „Ano, vařím a rád, i když jako každý mám několik jídel, která vařím pořád dokola.“ Ta nejoblíbenější předkládá v nové kuchařce Moje domácí kuchyně. Nechá vás nahlédnout nejen pod pokličku, ale i do svého soukromí. Kniha v pevné vazbě obsahuje 72 nápaditých receptů pro každý den od snídaně po večeři z běžně dostupných surovin s moderními fotografiemi. Doplňují je privátní fotografie, ke kterým sepsal několik vět o tom, jak žije, co má rád a o čem pro něj život vlastně je. Součástí je obrázkový obsah s QR kódem pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.
„Pojďte vařit se mnou, je to snadné a zábavné,“ zve Zdeněk Pohlreich.
Vydalo Nakladatelství Sevruga s.r.o.