Suroviny
- jehněčí plec (či kýta, nakrájená na 3cm kousky) 250 g
- vepřová plec (nakrájená na 3cm kousky) 250 g
- vepřové nohy 1 ks
- vepřový ocásek 1 ks
- hovězí žebro 1 ks
- bílé víno (suché) 1 litr
- česnek (nakrájený na plátky) 10 stroužků
- bobkový list 3 ks
- hřebíček 2 ks
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- brambory (lojovité brambory typu A, oloupané a nakrájené na plátky) 500 g
- pórek (bílá část ze 2 pórků, nakrájená na kolečka)
- mrkev (nakrájená na kolečka) 2 ks
- cibule (nakrájená na plátky) 2 ks
- celer (nakrájený na plátky) 1/2 ks
- voda asi 200 ml
- hladká mouka 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!
Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Postup přípravy
- Den předem vložte všechno maso do hrnce, osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, promíchejte a nechte marinovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu na terinu vymažte sádlem a dno vyložte plátky brambor a pórku. Poklaďte marinovaným masem, zbylou nakrájenou zeleninou a stroužky česneku a nakonec nakrájenými bramborami.
- Přelijte vínem z marinády a dle potřeby vodou, aby byla forma do dvou třetin zaplněna tekutinou. Uzavřete pokličkou a vložte do chladu.
- Z 50 ml vody a mouky vypracujte pružné těsto, vyválejte váleček a položte ho po obvodu formy, aby fungoval jako těsnění. Přiklopte pokličkou a pečte v předehřáté troubě 2–3 hodiny doměkka.
- Servírujte v pekáči a s bílým vínem. Doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsaska (tramín červený nebo alsaský ryzlink).