Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Reakce na bistro s přísnými pravidly: Co opravdu vadí rodičům? Zákaz dětí to není

Dítě a matka v kavárně

Dítě a matka v kavárně Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Dítě a matka v kavárně Zdroj: istock.com

Když pražský podnik Marthy's Kitchen zveřejnil na svých sociálních sítích pravidla, kterými by se v bistru měli řídit malé děti, mezi lidmi to vzbudilo velké vášně. Výživná debata se strhla snad pod každým článkem, který post podniku řešil. Očekávaná odezva od pohoršených matek se však ve velké míře nedostavila. Naopak, podnik bez dětí podle většiny není problémem.

Vedení pražského bistra Marthy's Kitchen nejspíš došla trpělivost. Na svých stránkách zveřejnilo celkem radikální pravidla pro setrvání rodičů s dětmi v podniku. Děti nesmí narušovat jakýmkoliv způsobem klidný provoz kavárny, měly by se chovat kultivovaně, nijak hlučně se neprojevovat a hlavně nic nezapatlat.

Příspěvek v lidech vzbudil různorodé reakce. Někteří se pozastavovali nad přehnanou agresivitou, jiní se cítili vyřazeni ze společnosti. Ve většině případů však komentáře bezdětných i rodičů sdělují stejnou informaci, že podnik bez dětí je vítaný.

Věřte nám, že máme rádi jak děti, tak zvířata 🐕🐈‍🦒🦓🐅🦡🦩👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦 ALE 👇👇👇 📍 Jsou místa, která jsou pro děti...

Posted by Marthy's Kitchen on Thursday, March 23, 2023

Co opravdu vadí rodičům?

Mnoho komentujících rodičů se shoduje, že jim nevadí podniky určené pouze pro dospělé a ve většině případů by takový sami klidně vyhledali. Jiní přiznávají, že ostatní děti nevnímají, pokud se o ně nemusí sami starat a chování dětí nijak nehodnotí. Další početná skupina souhlasí s tím, že pokud je v podniku dítě, které dlouho neposedí, běhá mezi personálem a křičí, měli by ho rodiče vzít ven.

Společný problém však rodiče vidí v přehnané agresivitě tohoto příspěvku, který jasně poukazuje pouze na jednu sociální skupinu. „Tato pravidla dělají z dětí zvířata,“ rozčilovala se komentující maminka. „Za dítě považujete člověka do kolika let? Jak to upatlané sezení, rozlité pití, překážení v cestě obsluze nebo hlučné chování řešíte u dospělých nebo fyzicky či mentálně postižených?“ byl jeden z dalších komentářů pod příspěvkem.

V české společnosti, podle názorů několika komentujících žen, panuje nepřátelství vůči dětem. Děti jsou problémem a přítěží kdekoliv, kde nesmí dělat hluk. Diskusi na toto téma otevřela na svém Instagramu Mycookingdiary.cz i úspěšná autorka několika kuchařek Kateřina Saint Germain, která na problematiku dětí ve společnosti upozorňuje. Dospělí by měli děti brát jako sobě rovné, ale nastavovat jim jasné hranice. Problém je podle ní komplexnější.

Krupicová kaše, malé dítě a čalouněné sedačky... Že to nejde dohromady? Raději si tuto lahůdku uvařte doma a vychutnejte si ji bez stresu

Kompletní recept na krupicovou kaši s karamelizovanými jablky a čokoládou najdete ZDE

Jak je sdělení myšleno

Na stránkách podniku bylo během probíhající diskuse vysvětleno, jak byl příspěvek myšlen. Podle vedení Marthy's Kitchen jsou pravidla namířená především na neukázněné rodiče, kteří se nestarají o své děti a nerespektují ostatní návštěvníky.

„Nejde nám o to, zamezit vstupu rodičům s dětmi, ale nevychovaným rodičům. Proto nedáváme samolepku s přeškrtnutým dítětem. Máme za to, že je to z kontextu textu jasné. Vážně si myslíte, že jsme takoví ignoranti, že bychom sepisovali takové posty, pokud bychom neřešili takové problémy dlouhodobě a opakovaně? Nepotřebujeme radit, co a jak máme napsat. Potřebujeme, aby některým lidem došly souvislosti,“ komentuje podnik příspěvek jedné z uživatelek.

Nicméně správci sociálních sítí podniku Marthy's Kitchen ve stejném postu kvitují komentář uživatele, jenž dle svých slov čekal reakce „vykojených maminek, které mají přece právo tahat usoplence všude s sebou“. Nad relevancí kladného postoje k návštěvě ukázněných rodičů a dětí tak lze polemizovat. Kladnou reakci totiž uživatel získal za příspěvek poukazující na matky všeobecně, nikoliv pouze na ty neukázněné.

Zdroj: facebook Marthy's Kitchen

Nejlepší recepty na oblíbená dětská jídla

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Marthy´s Kitchen

Návrhy pro vás

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky


Přečtěte si také

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Novinky

Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Fischer: Vláda si pohněvala všechny. Nechápu, na co čekala, utahování šroubů je v pořádku Temný den pro Ameriku, hlásá Trump. Vyslechl si obvinění ze sedmi federálních zločinů Záběry z honu na žraloka: Rybáři ulovili zabijáka z Hurghady. Expert popsal možné důvody útoku

prima-zeny

Jan Hrušínský se rozhádal s bratrem kvůli dědictví. Vše napravila až vážná operace Barvy dokážou ovlivnit náš styl i emoce. Stylistka radí, jak je správně kombinovat Libuše Šafránková by oslavila 70. narozeniny. Věděla, že umírá, léčit se ale odmítala

prima-zoom

Kdo chce mít lidské supervojáky? Největší jedovatý had Afriky zabije člověka už dvěma kapkami jedu. Podívejte se, jak loví Zlatá horečka nutila lidi obětovat i svůj život. Podívejte se na nebezpečnou trasu dobrodruhů

prima-fresh

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen 4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Proč se nepovedl Thor 4? Pořádně krvavé hody. Nový trailer 3. série Zaklínače láká na velkou rozlučku s Henrym Cavillem V pátek ve 20.15 vyráží do akce G. I. Joe

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Brány pekla se otevřely. Legendární Diablo se vrací, čtvrtý díl je herní událostí roku Playboy Secret Lounge supported by CLAVIN

lajk

Radostný okamžik Davida Pastrňáka! Partnerka mu porodila dceru, kvůli ní se omluvil z MS Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Finský asistent hlavního trenéra končí na české střídačce! Jaká je budoucnost Kariho Jalonena?

prima-living

Nadcházející víkend otevře brány nejkrásnějších zahrad: Můžete navštívit parky i soukromé zahrady Které houby už rostou a kam na ně vyrazit. Z lesa si můžeme přinést první hřiby, kozáky i holubinky Sladké jahody a kyselá rebarbora. Senzační kombinace ovoce a zeleniny vynikne v koláči, sirupu i džemu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.