Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si do oleje přidáme pár snítek tymiánu a rozmarýnu, přidáme panenku vcelku a necháme odležet.
- Láhev kvalitního červeného vína společně se snítkami tymiánu a rozmarýnu svaříme a zredukujeme téměř na sirup a dle chuti osladíme.
- Z vody, mrkve, celeru a petržele uděláme vývar a necháme změknout kořenovou zeleninu.
- Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. S horkým mlékem vymícháme nadýchanou bramborovou kaši, kterou necháme chvíli odležet.
- Panenku vcelku zatáhneme na rozpáleném másle na pánvi, pak přendáme na deset minut do trouby vyhřátí na 180°C.
- Mezitím si v hrnci zahřejeme kaši. Přidáme pár lžic zeleninového vývaru, promícháme a přidáme 2-3 lžíce lanýžového oleje. Vše jako sůl, olej a vývar dávkujeme dle chuti a konzistenci.
- Na pánvi opečeme uvařenou nakrájenou zeleninu. Na talíři rozetřeme kaši, naservírujeme panenku nakrájenou na plátky, opečenou zeleninu a dozdobíme políčkem.
Autor receptu: Karel Turek