Rohlíky
- hladká mouka 140 g
- voda 85 ml
- olej 10 ml
Vajíčková pomazánka
Postup přípravy
- Vajíčková pomazánka: Uvaříme vejce (10 minut), necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme, přidáme trochu soli, pepře, nakládané okurky, cibuli, majonézu, hořčici a máme hotovo. Na každý plátek debrecínky dáme trochu pomazánky, zabalíme a svážeme pažitkou.
- Rohlíky: Droždí rozdrobíme a smícháme s cukrem. Mícháme, dokud se nerozpustí. Potom přidáme trochu vlažné vody. Ke zbytku vlažné vody přidáme olej a půl vejce. Do mouky přidáme sůl, trochu promícháme a vložíme ostatní suroviny (droždí s cukrem a vodou + vodu, olej a půl vejce). Mícháme, klidně i hnětačem. Poté pomoučíme linku nebo vál a a propracováváme těsto. Hladké těsto poté dáme kynout na 45–60 minut na teplé místo. Pak pomoučíme povrch, vyndáme těsto a vytvarujeme rohlíky. Zbavíme se bublin v těstě. Snažíme se přidávat co nejméně mouky. Dáme na pečicí papír, pod utěrkou necháme cca 20 minut dokynout a po dokynutí potřeme půlkou vejce s kapkou studené vody. Pečeme v předem předehřáté troubě na 200 °C cca 10–13 minut. Upečené rohlíky necháme vychladnout pod utěrkou, pak nakrájíme, potřeme máslem s bylinkami a necháme ještě pár minut dopéct.