Náplň
- tvaroh 500 g
Těsto
- mouka 250 g
Náplň
- cukr 140 g
Těsto
- vejce 4
Náplň
- citronová šťáva
- rum 1 dcl
Těsto
Postup přípravy
- Těsto připravíme smícháním hladké mouky, studeného másla a vejce s cukrem moučkou. Přidáme špetku soli. Důkladně promícháme a vytvarujeme do koule, obalíme fólií a vložíme na 30 minut do chladničky. Poté rozválíme na placku a rozprostřeme do koláčové formy. Těsto vtlačíme prsty do okrajů a těsto přečnívající přes okraje ořízneme (okraje cca 3 cm). Dno propícháme vidličkou. Poté pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 8–10 minut.
- Náplň uděláme tak, že smícháme plnotučný tvaroh se třemi vejci, mletým mákem, cukrem krupicí a citrónovou šťávou. Přidáme vanilkový lusk. Poté směs naneseme na předpečený korpus a pečeme na 150 °C asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň se nezpevní.
- Švestkovou polevu si připravíme tak, že nakrájíme na malé kostičky omyté švestky. V hrnci si na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme rum a švestky. Vaříme pomalu do změknutí švestek. Servírujeme studený koláč s teplou polevou ze švestek.