tatarák
- hovězí svíčková (pravá) 300 g
- kečup 1 a 1/2 lžičky
- worcesterová omáčka 1 a 1/2 lžičky
- chilli vločky dle chuti
- červená cibule půl
- česnek 3 stroužky
- kapary (malé) 1 lžička
- žloutek 1 kus
- hrubozrnná hořčice 1 a 1/2 lžičky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- cornichon 2 kusy
Guacamole
- avokádo (zralé) 2 kusy
- červená cibule půl
- česnek 3 stroužky
- cherry rajčata hrst
- chilli vločky dle potřeby
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
- citronová šťáva z půlky citronu
chléb s podmáslím
- pšeničná chlebová mouka 930 g
- podmáslí 300 g
- slunečnicový olej 45 g
- cukr krupice 30 g
- voda (vlažná) 150 ml
- sůl 3 lžičky
- kmín 1 lžička
- sušené droždí 14 g
Postup
- Tatarák: Hovězí svíčkovou si pomeleme/naškrábeme nožem. Nakrájíme si nadrobno červenou cibuli, kyselé okurky (cornichonky) a kapary a přidáme je k masu. Dochutíme pomocí soli, pepře, kečupu, hrubozrnné hořčice, chilli vloček a worcesteru. K masu prolisujeme česnek a přidáme žloutek. Celou směs promícháme a podáváme s rozpečeným chlebem.
- Guacamole: Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a dužinu pomocí lžičky vydlabeme do misky. Avokádo následně rozmačkáme vidličkou, zakapeme šťávou z citronu. Nakrájíme si nadrobno červenou cibuli a hrst cherry rajčat, přidáme do misky k avokádu. Do misky prolisujeme česnek a dochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a chilli vločkami. Celou směs promícháme a podáváme s rozpečeným chlebem.
- Chléb: V menší misce si z vlažného podmáslí, cukru a sušeného droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek. K mouce přidáme olej, kmín, sůl, vlažnou vodu a kvásek a minimálně 10 minut zpracováváme těsto. Necháme 60 minut kynout. Po 60 minutách těsto ručně propracujeme a dáme ho 30 minut kynout do ošatky. Po 30 minutách překlopíme těsto z ošatky na plech vyložený pečícím papírem a chleba potřeme vodou. Pečeme 40 minut na horkovzduch při teplotě 170 °C.
Autor receptu: Markéta Zelinková