Suroviny
Postup přípravy
- Do trochy vlažného mléka dáme droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, rum, zbytek mléka a kvásek. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba 30 minut. Pro každého počítáme se třemi lívanci.
- Pánev lehce potřeme olejem a z těsta tvoříme lívance, které smažíme po obou stranách.
- Do kastrůlku dáme mražené borůvky, které lehce podlijeme vodou, přidáme cukr a zahříváme. Borůvky udržujeme teplé až do podávání.
- Zakysanou smetanu osladíme a zamícháme. Lívance přelejeme horkými borůvkami, přidáme kopeček zmrzliny a zakysané smetany. Nakonec můžeme nastrouhat čokoládu a dozdobit mátou.