Těsto
- mléko (vlažné) 240 ml
- máslo (Rozpuštěné) 70 g
- cukr krupice 70 g
- sušené droždí
- hladká mouka 560 g
- sůl 4 g
- vejce
- skořice 4 g
na náplň do šneků
- třtinový cukr 120 g
- máslo (Rozpuštěné) 100 g
- skořice 15 g
Na polevu
- moučkový cukr 120 g
- máslo 8 g
- mléko 30 ml
- javorový sirup 1 ml
Postup přípravy
- Do větší mísy dáme cukr a přidáme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promícháme a vsypeme sáček sušeného droždí – jemně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 15 minut odpočívat.
- Poté přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl, skořici a vypracujeme těsto, které bude lepit (pokud máte kuchyňského robota, tak rovnou těsto zadělávejte v míse od robota a použijte hnětací hák). Přidáme zbytek mouky a těsto zpracováváme dalších zhruba 5 minut – mělo by se odlepovat od stěn mísy.
- Těsto ještě propracujeme ručně a dáme do čisté mísy na teplé místo. Nechám kynout dvě hodiny – po hodině těsto znovu propracujeme. Po 2 hodinách si podsypeme vál, těsto na něj vyklopíme, pořádně propracujeme a vyválíme na plát zhruba 30×50 cm.
- Potřeme ho rozpuštěným máslem, posypeme třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Těsto opatrně smotáme do ruličky a krájíme na zhruba 2,5–3 cm velké kousky. Opatrně je přemístíme do připraveného pekáčku, kde je necháme ještě pod utěrkou odpočívat dalších 30 minut.
- Mezitím si troubu rozehřejeme na 190 °C. Šneky před pečením můžeme potřít vejcem a dáme je do trouby péct na 15–17 minut dozlatova.
- Po upečení je nechám vychladnout, a nakonec si vymícháme polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla, mléka a lžíce javorového sirupu a šneky polejeme.
Autor receptu: Adéla Nevrtalová