Salát
- čočka 1 balení
Zálivka
Domácí pečivo
- máslo 65 g
- vejce 2
- sezamová semínka
Postup přípravy
- Salát: Čočku uvaříme v osolené vodě na skus a necháme vychladnout. Přidáme oloupané granátové jablko a najemno nakrájenou cibulku. Zalijeme zálivkou a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Necháme odležet v lednici alespoň hodinu. Před podáváním smícháme s polníčkem. Ve vyšším rendlíku předehřejeme olej zhruba na teplotu 180°C. Rozklepneme vajíčko do misky a opatrně ho přesuneme do rendlíku. Vajíčko se v oleji smaží 20 vteřin z každé strany. Poté ho vyjmeme na papírový ubrousek a necháme okapat. Před podáváním ho osolíme a opepříme.
- Troubu na pečivo předehřejeme na 190°C. V malé misce si připravíme základ na kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
- Ve velké míse smícháme obě mouky, změklé máslo, vejce, zbytek cukru, mléka a sůl. Přidáme kvásek a ideálně v robotu vypracujeme nelepivé těsto. Těsto necháme skoro hodinu kynout, mělo by svůj objem zdvojnásobit. Poté těsto na vále ještě propracujeme rukama a vytvoříme z něj jednotlivé housky. Ty přesuneme na pečicí papír na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Před vložením do trouby potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.