Suroviny
- zakysaná smetana 500 ml
- tuk 150 g
- tvaroh 250 g
- hladká mouka 150 g
- citron 1
- cukr 1 PL
- máslo 50 g
- vejce 3
- džem
Salep
- směs koření 50 g
- mléko 500 ml
- voda 200 ml
- mletá skořice 1 ML
Postup přípravy
- Nastrouháme citronovou kůru a vložíme ji do mísy. Přidáme tvaroh, vejce, cukr, máslo, mouku a promícháme. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme asi půl centimetru silnou placku, z níž pak vykrajujeme kulaté koláčky.
- Koláčky smažíme v horkém omastku dorůžova. Podáváme je polité zakysanou smetanou a ozdobené džemem.
Salep
- V menším hrnci ohřejeme na mírném ohni mléko na cca 90 °C. V rychlovarné konvici přivedeme k varu necelé dvě dcl vody. Do mísy nasypeme mletý salepový kořen a ten smícháme s horkou vodou.
- Poté postupně přiléváme mléko a neustále mícháme, dokud nevznikne středně hustá směs připomínající krupicovou kaši. Rozlijeme do šálků, lehce posypeme skořicí a pak podáváme.
Autor receptu: Richard Sacher