Suroviny
- jablko 5 ks
- máslo 1.5 PL
- mascarpone 500 g
- smetana 250 ml
- mandle 100 g
- muškátový oříšek 1 ML
- skořice 1 ML
- vanilkový cukr
- jahoda 5
- máta
- citron
- cukr moučka 3 PL
- vanilkový extrakt 1 ML
- med 2 PL
Postup přípravy
Jablka nastrouháme nahrubo a zlehka, krátce je osmahneme na másle s vanilkovým cukrem. Jablka nesmí ztmavnout nebo se rozvařit, jen by měla hezky zežloutnout. Necháme vychladnout a dáme na chvíli do lednice. Následně si ručním mixérem vyšleháme mascarpone se smetanou a cukrem – zlehka, jen aby mělo hladkou konzistenci. Přidáme kapku citronu a vanilkový extrakt. Na talíře dáme doprostřed jednu porci orestovaných jablek a na ně navrch vyšlehaný krém mascarpone. Zakápneme medem nebo a ozdobíme plátky jahody a lístky čerstvé máty. Vzniklou hromádku obsypeme mandlemi a lehce zapudrujeme celý talíř cukrem moučka.