Suroviny
- hovězí ( - volitelné ) 500 g
- olej
- mrkev 2 ks
- cibule 2 ks
- petržel 2 ks
- česnek 5 stroužek
- celer 1/2
- nové koření
- pepř
- bobkový list
- vývar 500 ml
- worcesterská omáčka
- kmín
- jíška ( - volitelné )
- brambory 300 g
- máslo 1/2
- smetana
- cibule 1-2 ks
- bylinky
- zakysaná smetana 1 ks
- česnek
- limetka
- smetana kapka
- bylinky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Maso osolíme, opepříme, nařízneme po stranách, aby se nekroutilo, a s veškerou očištěnou a pokrájenou, případně nastrouhanou zeleninou naložíme den předem. Je možno i udělat základ a nechat proležet po základu.
Na druhý den rozpálíme olej a maso necháme zatáhnout po obou stranách. Vyjmeme a vložíme cibulku, necháme zpěnit a zezlátnout, přidáme zeleninu včetně koření. Vložíme zpátky maso a zalijeme vývarem, případně vodou a přidáme masox. Necháme vařit, než maso a morková kost uvnitř změknou, poté vyjmeme maso a slijeme zbylý vývar včetně koření a zeleniny. Zeleninu propasírujeme zpět do vývaru a v případě, že není přeliv dost hustý, můžeme zahustit ještě trochou hotové tmavé jíšky. Dochutíme.
Mezitím si uvaříme v osolené vodě oškrábané brambory, které slijeme a lehce rozšťoucháme. Vedle si dáme změknout máslo a přidáme cibulku, až nám zezlátne. Do uvařených brambor vložíme takto připravenou cibulku a trošku smetany, vše rozšťoucháme, nakonec přisypeme bylinky, nejlépe petrželku nasekanou najemno.
Na česnekový dip si utřeme česnek, který smícháme společně se smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme limetkovou šťávu a bylinky, necháme v chladu odležet.