Dušené hovězí
- hovězí maso 1 ks
- česnek 2-3 stroužky
- tymián 2-3 snítky
Dušené hovězí
- mrkev 1 ks
Šunkové knedlíčky
Postup přípravy
Dušené hovězí po burgundsku: Večer před přípravou si nakrájíme maso na kostky a nasypeme je do mísy. Oloupaný česnek prolisujeme k masu, cibuli nakrájíme nahrubo a spolu s tymiánem a bobkovým listem přidáme do nádoby k masu, zalijeme červeným vínem a necháme přes noc v chladničce.
Druhý den maso vyjmeme z marinády a osušíme. Mrkev nakrájíme na kostičky. V kastrolu na oleji orestujeme maso, přidáme mrkev, posypeme moukou a podlijeme trochou marinády, potom přilijeme zbývající marinádu včetně cibule a hovězí vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Dusíme na mírném ohni zhruba 2,5 hodiny.
Mezitím si nakrájíme na kostičky šalotku, slaninu a žampiony. V pánvi rozehřejeme máslo a vše orestujeme. Až bude maso hotové, přidáme do omáčky k masu směs žampionů a slaniny.
Šunkové knedlíčky: Troubu si rozehřejeme na 140 stupňů, rohlíky nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech a dáme na sedm minut do trouby prosušit. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, šunku, a žampiony. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. V míse rozšleháme žloutky, přidáme smetanu, osolíme, opepříme, a ovoníme špetkou muškátového oříšku. Směs nalijeme na kostičky bílého pečiva a promícháme. Přidáme nakrájenou petržel a směs cibule, šunky, žampionů a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Mokrýma rukama tvoříme malé, asi pěticentimetrové kuličky. Uvaříme v páře za sedm minut.