Suroviny
- mořský vlk 400 g
- pražma královská 400 g
- chobotnicová chapadla 5
- tygří krevety 15
- malé kalamáry 15
- rostlinný olej
- olivový olej 200 ml
- česnek 5
- petrželová nať
- brambory 1 kg
- mangold 1 kg
- pepř
Postup přípravy
- Nejdříve si uvaříme očištěnou chobotnici v osolené vodě cca tři hodiny doměkka. Potom si uvaříme na kostky nakrájené brambory doměkka v osolené vodě. Mezitím si omyjeme listy mangoldu, které zbavíme tvrdších částí stonku, do hrnce dáme trochu olivového oleje a krátce mangold orestujeme, přidáme trochu drceného česneku, sůl, mletý pepř, promícháme a krátce dusíme pod pokličkou cca 3 minuty doměkka. Následně si scedíme brambory, které s malým množstvím olivového oleje rozšťoucháme, přidáme dušený mangold a směs promícháme, zakryjeme poklicí a necháme na teplém místě odpočinout.
- Potom si očistíme čerstvé ryby od šupin a vnitřností a také vyloupeme krevety a též zbavíme kalamáry vnitřností. Pak scedíme doměkka uvařenou chobotnici a rozebereme ji na jednotlivá chapadla. Před grilováním ryby důkladně osušíme v čisté utěrce, nařízneme z obou stran k páteři (pro lepší propečení) a nasolíme. Následně si řádně rozpálíme gril a ryby tam z obou stran pečeme dozlatova, musí být propečené u páteře, hned přidáme kalamáry, krevety a nakonec chobotnici, vše opékáme dozlatova tak, aby vše bylo šťavnaté, a ne vysušené, a necháme na teple.
- Připravíme si do mísy rychlou marinádu z olivového oleje, trochy drceného česneku podle chuti a najemno posekané listové petrželky, přidáme špetku soli a trochu mletého pepře, vše promícháme a v takto připravené marinádě velmi rychle prohodíme opečené mořské plody a ihned je podáváme společně s rybou na předehřáté talíře, ozdobíme citrónem. Jako přílohu podáváme, nejlépe zvlášť v misce, mangold s vařeným bramborem.