Suroviny
Postup přípravy
- Do pekáče dáme zeleninu pod svíčkovou (mraženou nebo nakrájíme na nudličky mrkev a celer), nasolíme omytá krůtí prsa a dáme na zeleninu. Navrch nakrájíme domácí slaninu (můžeme i prošpikovat), podlijeme bílým vínem, aby byla zelenina ponořená, a dáme do rozpálené trouby na 200 °C.
- Až se víno začne vařit, stáhneme troubu na 100 °C a pečeme dalších pět až šest hodin. V průběhu pečení maso dvakrát až třikrát otočíme, dokořeníme bylinkami a můžeme doplnit i slaninu a dolít víno dle potřeby. Na závěr potřeme maso tenkou vrstvičkou lesního medu a dáme dopéct na 150 °C na 10 minut.
- Brambory uvaříme s kmínem a solí. Na talíř nakrájíme rajčátka, přidáme maso, výpek se zeleninou a brambory, na které dámo máslo a ozdobíme čerstvou pažitkou.