Suroviny
Postup přípravy
- Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 100 ml šlehačky. Dusíme, dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří. Ochutíme solí, pepřem, případně kořením a společně se změklým máslem a zbývající šlehačkou rozmixujeme. Dáme do formy na srnčí hřbet a necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne. Servírujeme s brusinkami.
- Domácí chleba: Všechny sypké ingredience nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme ocet a dva hrnky vody, vše promícháme, až vznikne těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 15 hodin. Potom těsto probereme vařečkou, znovu posypeme moukou, a necháme odpočinout 30 minut. Zatím rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný, suchý a nevymazaný kastrol i s poklicí (nerez, smalt) v průměru asi 23 cm. Nádobu necháme rozpálit půl hodiny. Pak do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, které posypeme kmínem (nemusí být).
- Přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut při teplotě 230°C, pak sundáme poklici a dopékáme ještě asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet půl hodiny na rozpálení suchého kastrolu. Chleba můžeme různě dochucovat, ať už přidáním česneku, osmažené cibule, uzeniny nebo semínek. Přidáváme až po 15 hodinách kynutí, kdy těsto probíráme vařečkou.