Postup přípravy
- Lososa osolíme a opepříme z obou stran. Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme je maximálně 30 vteřin blanšírovat. Poté špenát přendáme do mísy s ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.
- V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.
- Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navrstvěme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam těsto propíchněme. Pečeme v troubě rozpálené na 175°C asi 20 minut.
- Mezitím si připravíme bazalkovou omáčku: Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepřeme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku. Podáváme s pečenými brambory, ochucenými rozmarýnem.