Suroviny
- losos 1 kg
- citron neuvedeno neuvedeno
- mouka 1 lžička
- tymián 1 lžička
- kuřecí maso 400 g
- máslo 45 g
- pepř neuvedeno neuvedeno
- brambory 800 g
- smetana 850 ml
- žloutek neuvedeno neuvedeno
- parmezán 100 g
- česnek 6 neuvedeno
- eidam 100 g
- tymián neuvedeno neuvedeno
- sýr 4 kousky
- rozmarýn neuvedeno neuvedeno
- oregano neuvedeno neuvedeno
- máslo 1 lžíce
- sůl neuvedeno neuvedeno
- niva 100 g
Postup přípravy
- Maso: Lososové i kuřecí maso opereme a očistíme. Lososa před grilováním necháme marinovat v citronovo - olejové marinádě s pepřem, tymiánem a solí. Kuřecí maso v paprikovo - olejové marinádě s trochou česneku. Poté grilujeme na kontaktním grilu nebo pánvi.
- Citronová omáčka: V kastrůlku prošleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Osolíme a opepříme, vmícháme tymián a udržujeme ji teplou.
- Sýrová omáčka: V menším kastrůlku ohřejeme smetanu, rozmícháme v ní trojúhelníčky taveného sýra s nivou. Přidáme nastrouhané další sýry podle chuti (eidam, niva, parmezán). Přidáme maximálně dva stroužky česneku, jen aby omáčka chytila zajímavější chuť, a oregano. Sýrovou omáčku již jen prohřejeme.
- Zapečené brambory: Brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, lehce propláchneme vodou a necháme okapat. Osolíme a smícháme s polovinou prolisovaného česneku. Smetanu dáme do rendlíku na mírný plamen rozehřát s druhou polovinou prolisovaného česneku, špetkou soli a bylinkami. Jakmile smetana začne lehce bublat, odstavíme ji z plamene a necháme chvilku odstát. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme máslem. Nakrájené brambory naskládáme v silnější vrstvě a zlehka přimáčkneme. Ze smetany vybereme bylinky a nalijeme ji do pekáče tak, aby byla zarovnaná s bramborami. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C na 40 -50 minut. Na posledních pár minut zvedneme teplotu na 200°C kvůli lepší barvě. Před servírováním necháme 10 minut odpočívat.