Maso
- kuřecí prsní čtvrtek 5 ks
Zelí
- zelí 1 kus
Hlavní
Zelí
- cibule 3 ks
Maso
- kmín None
Postup přípravy
- Maso: Očištěné a umyté kuřecí čtvrtky osolíme, posypeme kmínem (množství dle chuti) a vložíme do pekáče, podlijeme 0,25 l černého piva a dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C. V průběhu pečení přidáváme dle potřeby černé pivo a kuřecí čtvrtky poléváme šťávou. Ke konci přepneme troubu na gril na 200 °C a za častého polévání vytvoříme krásnou křupavou kůrčičku.
- Zelí: Hlávku bílého zelí nakrájíme na tenké nudličky. Nudličky v míse prosolíme a rozmačkáme (prohněteme) rukama. Nakrájíme cibuli na co nejmenší kousky a opékáme v hrnci na rozpáleném oleji dozlatova, poté vsypeme hrnek krupicového cukru a necháme zkaramelizovat. Když je cukr rozpuštěný, vlijeme hrnek octa a mícháme. Poté do hrnce vložíme zelí a důkladně promícháme, snížíme teplotu, hrnec přikryjeme pokličkou a pomalu dusíme až do změknutí. Zelí je nutné v průběhu dušení několikrát promíchat.
- Knedlík: Do mísy nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí, přidáme špetku cukru a necháme cca 15 minut odstát. Poté vmícháme sůl a vejce, postupně přidáváme mouku a na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík, dokud se těsto nelepí na stěny mísy. Těsto na válu rozdělíme a vytvarujeme šišky, necháme 20 minut kynout. Poté vaříme v osolené vodě 20 minut (podle tloušťky šišek) a při vaření šišky otáčíme. Po uvaření vyjmeme a nakrájíme nití nebo kráječem na knedlíky.