kung pao
- kuřecí prsa 2
- cibule 1
- chilli papričky 2
- červená paprika 1
- arašídy 100 g
- česnek 4 stroužky
- zázvor 2 cm
- bramborový škrob 1 PL
- olej 2 PL
- sezamový olej 1 PL
- rýžový ocet 2 PL
- cukr 1 PL
- vejce 1
- sójová omáčka 3 PL
- sójová omáčka tmavá 1 PL
- rybí omáčka 2 PL
- ústřicová omáčka 2 PL
Vindaloo (velmi pálivé)
- krůtí prsa 1
- rajčatová pasta 2 PL
- chilli papričky 20
- cibule 2
- ocet
- cukr
Směs koření
- hořčičné semínko 1/2 ML
- semínka koriandru 1 a 1/2 PL
- římský kmín 1 ML
- černý pepř 10
- mletá skořice 1/4 ML
- hřebíček 4-6
- kardamom 1/4 ML
- česnek 10 stroužků
- zázvor 2 cm
- kurkuma 1/2 ML
Příloha
- jasmínová rýže
- chléb naan
Postup přípravy
Kung Pao
- Rozpálíme wok pánev se 2 lžícemi rostlinného oleje a 1 lžící sezamového oleje. Cibuli nakrájíme na stroužky a hodíme do pánve – 1 minutu opékáme. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, najemno nakrájený zázvor, najemno nakrájenou chilli papričku, na čtverečky nakrájenou papriku – 1 minutu opracujeme na prudkém plameni.
- Kuřecí maso nakrájíme na menší kostky a naložíme na cca ½ hodiny do směsi lžíce bramborového škrobu, vejce, trochy vína či vody, lžíce sójové omáčky. Přidáme do pánve a zprudka opečeme – 2 minuty. Maso ještě nemusí být hotové – roztáhneme po stranách pánve, přidáme 1–2 lžíce rybí omáčky a 1–2 lžíce lehké sójové omáčky. Do prostředka pánve vlijeme 2 lžíce octa a 1–2 lžíce cukru, necháme minutu odvařit. Směs promícháme a postupně přidáme 1 lžíci tmavé sójové omáčky a 2 lžíce ústřicové omáčky.
- Znovu prohřejeme a přidáme bramborový škrob rozpuštěný ve vodě – opět přivedeme k varu. Přidáme 100 g arašídů – necháme ještě 1 minutu na plameni. Vypneme plamen a vmícháme jarní cibulku nakrájenou na větší kousky – promícháme. Dle chuti můžeme dozdobit koriandrem a chilli.
Vindaloo
- Směs koření a naložené chilli rozmixujeme společně s kurkumou, dle chuti dosolíme a na kostky nakrájené maso do něj vložíme a necháme marinovat (ideálně přes noc). Rozpálíme na wok pánvi olej a dozlatova pomalu opečeme najemno nasekanou cibuli, lžíci octa a čajovou lžičku cukru. Vložíme marinované maso, včetně marinády – na mírném plameni promícháváme cca 3–5 minut.
- Přidáme rajčatové pyré nebo pastu, zamícháme, necháme vařit další 2–3 minuty. Pokud je potřeba, přidáme půl šálku horké vody do požadované finální konzistence. Ozdobíme koriandrem. Na stůl dáme i sklenku mléka – jedná se o voňavé jídlo, ale s plným spektrem bolesti, kterou mléčný produkt mírní.
Autor receptu: Vít Nezkusil