Suroviny
- česnek 6 až 7 palic
- zeleninový vývar 2 l
- brambory 3 až 5 kusů
- cibule 2 kusy
- bílé víno 150 ml
- olivový olej dle potřeby
- smetana na vaření (30%) 200 ml
- pesto z medvědího česneku dle potřeby
- chléb dle potřeby
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C a hlavy česneku rozřízneme napůl.
- Osolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme do pekáče do trouby. Pečeme 20 minut.
- Cibuli nakrájíme na kostky a opečeme na oleji, přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol.
- Přidáme nakrájené brambory a zalijeme vývarem, vaříme, dokud nezměknou.
- Česnek vytáhneme z trouby, vyloupneme ze slupky, přidáme do polévky po částech a rozmixujeme.
- Zalijeme smetanou a dochutíme pepřem a solí.
- Při servírování dozdobíme pestem z medvědího česneku a opečenými krutony.
Autor receptu: Patrik Štěpánek