Head
- bramborová moučka 1 kg
- vepřové kýty 1 kg
- sladká paprika 0 ks
- kořenová zelenina 0 ks
- koření 0 ks
- voda 1 hrnek
- smetana 0 ks
- hladká mouka 0 ks
Postup přípravy
- V tlakovém hrnci orestujeme z obou stran vepřovou kýtu a posypeme ji z každé strany sladkou paprikou. Přidáme kořenovou zeleninu a koření, zalijeme hrnkem vody a necháme dusit 30 minut. Poté vytáhneme koření a vyndáme maso. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou moukou, vše promixujeme. Maso vrátíme do hrnce a necháme ještě pět minut povařit.
- Kluski: Uvařené brambory pomeleme, vložíme do misky a zarovnáme. Třetinu brambor vyjmeme a nahradíme bramborovým škrobem. Pak brambory vrátíme zpět, vše promícháme, přidáme vejce a špetku soli. Z bramborového vytvoříme váleček, nožem rozsekáme na stejné kousky, z nichž uválíme kuličky. Vhodíme do vroucí vody se lžičkou soli a lžičkou octa, vaříme tři minuty. Když knedlíčky vyplavou na hladinu, vylovíme je sítkem a necháme okapat.
- Zelí: Hlávku zelí nakrájíme a patnáct minut povaříme v osolené vodě s kmínem. Scedíme a promícháme s najemno pokrájenou cibulí. Ochutíme octem, pepřem a v případě potřeby dosolíme.