Zeleninová ratatouille
- lilek 1 -
Head
- máslo 2 PL
Divoké koření
- citron 2 -
Head
- celer 100 g
- petržel 100 g
- šalotka 1 -
- celer řapíkatý 1 -
- cukr 1 PL
- červené víno 300 ml
- kuřecí vývar 500 ml
Postup přípravy
- Jednotlivé očištěné porce kapouna pečlivě osolíme ze všech stran. Opepříme čerstvě mletým pepřem. V kastrolu rozpálíme kvalitní olivový olej. Přidáme část másla, které pomůže na porcích masa vytvořit chutnou kůrku. V rozpáleném tuku opečeme porce kapouna z obou stran dohněda. Opečené porce kapouna vyjmeme z kastrolu a dáme stranou.
- Slaninu nakrájíme na kostičky. Nakrájenou slaninu dáme do kastrolu s výpekem z kapouna. Mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k rozškvařené slanině, orestujeme. Očištěný celer a petržel také nakrájíme na kostičky a přidáme do kastrolu. Přidáme divoké koření: bobkový list, tymián, nové koření a další koření. Vše pořádně orestujeme dohněda pro výraznější chuť omáčky. Šalotku nakrájíme najemno a přidáme do kastrolu k zeleninové směsi. Nakonec nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také přidáme k restované zelenině.
- Orestovanou zeleninu posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat, omáčka získá silnější chuť. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme brusinkový kompot. Znovu necháme zkaramelizovat. Takto připravený základ omáčky zalijeme červeným vínem a kuřecím vývarem. Nakonec přidáme porce opečeného kapouna, ale pozor, kapoun nesmí být úplně ponořený. Necháme vařit, aniž bychom kastrol přikrývali.
- Kapouna necháme vařit při mírném plameni. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Jednotlivé porce kapouna v omáčce otočíme a vaříme, dokud není maso měkké. V případě potřeby přilijeme trochu červeného vína a vývaru. Měkké porce kapouna vyjmeme z kastrolu a položíme stranou na talíř, abychom mohli dodělat omáčku. Z omáčky v kastrolu vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Podle potřeby, je-li omáčka hustá, přilijeme vývar. Rozmixovanou omáčku propasírujeme přes jemné síto. Do omáčky přidáme trochu másla na zjemnění a červeného vína a dále již nevaříme.
- Zeleninová ratatouille: Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, papriky nakrájíme na kostičky a dáme na pánev, nesolíme ani nepepříme. Z lilku odkrojíme oba konce, pak nakrájíme na plátky a na větší kostky a přidáme k restované paprice. Promícháme, orestujeme. Cuketu také nakrájíme na kostky a přidáme na pánev (lilek a cuketu nemícháme při krájení dohromady, protože každý druh zeleniny potřebuje jinou dobu na změknutí). Nakrájíme zeleninu, na pánvi zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekanou petržel. Zelenina by měla zůstat i po orestování příjemně křupavá. Nakonec osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Servírování: Do hlubokého talíře dáme kruhové tvořítko, do kterého postupně lžící vkládáme ratatouille. Přidáme porce kapouna, přelijeme omáčkou a dozdobíme bobkovým listem, pokrm je hotov.