Suroviny
- kachní prsa 2 -
- brambory - -
- smetana 4 dcl
- šalotka 2 -
- máslo 100 g
- višně 200 g
- červené víno 2 dcl
- kuřecí vývar 2 dcl
- rozmarýn 4 -
- pomerančová kůra - -
- sůl - -
- pepř - -
Postup přípravy
- Nejprve si očistíme a oloupeme batáty, brambory a šalotku, nakrájíme na kostičky a společně na másle orestujeme. Po chvíli podlijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a necháme vařit. Mezitím si očistíme kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme ale pozor, abychom nenařízli i maso. Děláme to proto, aby se přes kůži dostala teplota i k masu a kůže se zbavila při opékání přebytečného tuku. Když už jsou batáty a brambory téměř uvařené doměkka, přidáme k nim smetanu a ještě povaříme.
- Prsa z obou stran osolíme, opepříme a položíme kůží dolů na studenou pánev. Poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu rozmarýn a ze všech stran důkladně opečeme, poté přidáme máslo a prsa jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty a brambory rozmixujeme na jemné pyré.
- Opečená prsa přendáme na menší pekáček a nastrouháme na ně pomerančovou kůru. Dáme péct na 10–12 minut do předem vyhřáté trouby na 175–180 °C.
- Mezitím si připravíme omáčku z višní. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme.
- Kachní prsa po 10–12 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme je na plátky a společně s batátovo-bramborovým pyré a omáčkou servírujeme.