Šodó
- cukr 100 g
Head
- jablko 4-6 kus
- bílé víno 0.25 l
- skořice
- hrozinky
- vanilkový cukr
Postup přípravy
- Nachystáme si očištěná a odjádřená jablka, na jednu porci dvě půlky většího jablka nebo jedno menší jablko celé. Pokapeme je tři až čtyři hodiny před pečením citronem a koňakem, dvakrát obrátíme. Pak položíme na čtverec listového těsta, přihodíme pár rozinek, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Zabalíme a pečeme asi ½ hodiny na 180 °C.
- Šodó: Čtvrt litru bílého kvalitního vína, 4 žloutky, 1 celé vejce, kůru z celého citronu, 10 dkg moučkového cukru a cukr vanilkový nebo přímo vanilku, to vše ohřejeme ve vodní lázni, až šodó zhoustne. Je možné přidat trochu škrobu, rozmícháme jej ale nejdříve v troše studeného bílého vína.