Suroviny
- brambory (Moučné) 1 kg
- vejce (Ušlehaná) 3
- vepřová panenka 700 g
- hladká mouka 300 g
- červená cibule 2
- smetana na vaření 500 g
- francouzská hořčice 1 lžíce
- parmazán (Na posypání)
Postup přípravy
- Brambory uvaříme ve velkém hrnci. Stáhneme plamen a vaříme je deset až patnáct minut. Pak je rychle oloupeme a pomocí ručního mlýnku dvakrát umeleme. Vytvoříme důlek a vlijeme do něj vejce. Poprášíme trochou mouky a začneme zpracovávat. Měli bychom získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě.
- Těsto rozdělíme na tři části. Každou z nich vyválíme na pomoučené ploše na dlouhý, úzký váleček tloušťky palce. Válečky rozkrájíme na kousky velké jako palec, utvoříme v nočku prohlubeň nebo obtiskneme obrácenou vidličku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, do které postupně vkládáme nočky. Vaříme dvě minuty, až vyplavou na hladinu.
- Panenku nakrájíme na centimetrové plátky, které osolíme a opepříme a z obou stran opečeme na pánvi. Maso vyjmeme a do pánve dáme na plátky nakrájenou cibuli, kterou zlehka osmahneme a přilejeme smetanu. Dochutíme. Vše dáme dohromady a prohřejeme. Nakonec posypeme parmazánem a podáváme dohromady spolu s noky.
Autor receptu: Barbora Valešová