Zeleninový jarní salát
- sůl - -
Zeleninový jarní salát
- okurky 150 g
Bramborové krokety
- muškátový květ - -
Postup přípravy
- Frikasé: Rozehřejeme kousek másla, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, očištěného, naporcovaného králíka, drobně nakrájenou cibuli a dusíme tři minuty. Přidáme koření, bylinky, sůl, vše podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou asi 50 minut. Zbývající změklé máslo rozetřeme s hladkou moukou, přidáme do šťávy, rozmícháme a dusíme, až je králičí maso měkké. Porce masa přeložíme na talíře, do šťávy přidáme žloutky rozšlehané s vínem, citronovou kůru, rozmícháme, hned sundáme z plotýnky, aby se šťáva nevařila. Šťávu nalijeme na králičí porce a podáváme.
- Bramborové krokety: Nejlépe den předem uvaříme očištěné brambory doměkka, scedíme je, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. K prolisovaným bramborám přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, sůl a případně špetku muškátového květu, směs dobře promícháme. Z bramborového těsta vytvarujeme válečky, krokety nebo malé placičky, obalujeme je v rozšlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve fritéze nebo ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je cca 8-10 minut smažíme dozlatova.
- Zeleninový jarní salát: Salátové okurky oloupeme, omyjeme a nastrouháme na menší kousky. Papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Vše vložíme do mísy, přidáme rozšlehanou majonézu s bílým jogurtem ochucené citrónovou šťávou, mletým pepřem, cukrem a špetkou soli. Zlehka promícháme a posypeme jemně nasekanou pažitkou (petrželkou).