Suroviny
- kachní játra 1 kg
- červené víno 500 ml
- cibule 300 g
- česnek 2 stroužky
- provensálské koření
- mletá sladká paprika
- máslo 250 g
- šlehačka
- olej 100 ml
- sůl
- pepř
Pečivo
- hladká mouka 700 g
- mléko 250 ml
- voda 250 ml
- sůl špetka
- máslo 20 g
- sušené droždí 10 g
Postup přípravy
- Játra si očistíme, umyjeme a nakrájíme. Na oleji si osmahneme cibulku, přidáme játra, která zatáhneme. Pak přidáme sůl, veškeré koření, česnek, podlijeme červeným vínem a vaříme do změknutí.
- Játra necháme vychladnout asi deset minut, pak nakrájíme celé máslo. Přidáme šlehačku a tyčovým mixérem rozmixujeme najemno. Směs rozleji do jednotlivých misek a dáme do lednice ztuhnout. Při podávání bokem ozdobím okurkami a kanadskými brusinkami.
- V teplém mléce rozpustíme cukr, máslo, droždí, sůl, teplou vodu a na konec prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto, které pak necháme na půl hodinky vykynout.
- Po vykynutí z těsta vytvoříme kulaté housky, které na minutu vložíme do osolené vroucí vody, vyndáme a dáme do trouby. Pečeme asi 25 minut při 240 °C.
Autor receptu: Nikola Bílková