Palačinky
- hladká mouka 250 g
- vejce 3
- plnotučné mléko 550 ml
- cukr 1 PL
- sůl 1/4 ML
- máslo 2 PL
Suzette omáčka
- máslo 1/2 kostky
- cukr 60 g
- pomerančová šťáva z 5 ks
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- filátka z pomeranče
- pomerančový likér 50 ml
- moučkový cukr
Postup
- V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme vejce a pomalu začneme přilévat mléko, stále mícháme, aby se vytvořilo hladké těsto bez hrudek. Přidáme rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být tekuté, ale ne příliš řídké.
- Necháme těsto odpočívat alespoň 30 minut v lednici. Tyčovým mixérem lze vše spojit a dohladka vymíchat. Na pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme kapku oleje na střední teplotu.
- Nalijeme na pánev malé množství těsta a rozetřeme ho, aby se vytvořila tenká vrstva. Palačinku pečeme 1–2 minuty z každé strany, dokud není zlatavá a opečená.
Příprava omáčky Suzette
- Škrabkou ostrouháme půl pomeranče tak, aby měl minimum bílého na pomerančové slupce. To pak nakrájíme na tenoučké proužky ne širší než sirka. Vyždímáme šťávu z 5 menších pomerančů. Na pánvi rozpustíme cukr, až bude dozlatova zkaramelizovaný.
- Zprudka vlijeme pomerančovou šťávu a počkáme, až se cukr znovu rozpustí, přidáme kůru a máslo, dobře promícháme a vaříme tak dlouho, dokud nebude pomerančová kůra měkká na skus a omáčka nezhoustne.
- Na závěr přidáme pomerančový likér Grand Marnier a promícháme. Omáčka by měla mít hladkou texturu.
Dokončení
- Palačinku vezmeme a protáhneme ji horkou omáčkou, složíme na polovinu a položíme na talíř, zde přeložíme ještě jednou.
- Na složenou palačinku aranžujeme filátka z pomerančů a znovu přelijeme, omáčkou včetně kůry. Posypeme moučkovým cukrem.
Autor receptu: Štefan Schwarc
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!