Švestková omáčka
- sušené švestky 150 g
- portské víno 100 ml
- červené víno 100 ml
- cibule 1 menší
- máslo 1 PL
- cukr 1 ML
- sůl
- pepř
- balsamico
Postup
Vepřová panenka
Panenku očistíme od blanek, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran zprudka opečeme do zlatova (cca 2–3 minuty z každé strany).
Přidáme kousek másla, bylinky, přelijeme výpekem a dáme dopéct do trouby na 180 °C na cca 8–12 minut (dle tloušťky a požadovaného stupně propečení). Po upečení necháme maso pár minut odpočinout pod alobalem.
Švestková omáčka z portského vína
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme pokrájené sušené švestky, krátce opečeme.
Zalijeme portským vínem a červeným vínem, přivedeme k varu. Vaříme cca 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne a švestky nezměknou. Dochutíme solí, pepřem a případně trochou cukru nebo balsamica.
Omáčku můžeme rozmixovat dohladka, nebo nechat kousky – dle preferencí.
Bramborový fondán
Brambory oloupeme a seřízneme do pravidelných válečků nebo válců (cca 4–5 cm vysokých). V pánvi rozpálíme olej, brambory zprudka opečeme z obou stran do zlatova.
Přidáme máslo, česnek (vcelku) a bylinky, krátce společně orestujeme. Zalijeme vývarem tak, aby brambory byly z poloviny ponořené.
Přendáme do trouby (nebo necháme na plotně pod pokličkou) a dusíme při 180 °C cca 30–40 minut, dokud nejsou brambory měkké a tekutina vyvařená.
Autorka receptu: Bohuslava Šilhavá