Suroviny
- hladká mouka 300 g
- Máslo 150 g
- sůl 1 ML
- vejce 4
- kravské mléko 1 PL
- parmazán 100 g
- ricotta 400 g
- pepř 3 špetky
- muškátový oříšek 3 špetky
- voda 500 g
- zelený chřest 500 g
Postup
- Smícháme mouku, máslo a ½ čajové lžičky soli a zpracujte na drobivou hmotu. Přidáme1 vejce, mléko a těsto přendáme na pracovní plochu, vytvarujeme do bochánku, rozmáčkneme na plocho, zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 30 minut v chladnu. Mezitím pokračujeme s přípravou.
- Nastrouháme parmazán a přidáme ricottu, 3 vejce, ½ čajové lžičky soli, pepř, muškátový oříšek a smícháme. Uvaříme chřest v páře. Čtvercovou formu na tarte (24 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto dáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme do tvaru čtverce, který je po stranách o 3 cm větší než forma. Poté těsto zlehka vložíme do formy.
- Těsto odkrojíme tak, aby přesně obepínalo formu. Propícháme ho na několika místech vidličkou, překryjeme pečicím papírem a rozložíme na něj luštěniny jako zátěž při pečení. Pečeme ve spodní třetině trouby do zlatova 10-12 minut (200 °C). Snížíme teplotu trouby na 180°C. Polovinu ricottové hmoty nalijeme na předpečené těsto, na ni rozložíme uvařený chřest a přelijeme zbytkem ricottové hmoty.
- Opepříme a pečeme do zlatova 25-30 minut (180 °C), necháme mírně vychladnout a podáváme quiche vlažný.
Autor receptu: Monika Pittrová