Suroviny
- penne 500 g
- vepřová panenka 500 g
- naložená sušená rajčata 100 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- strouhaný parmazán 150 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 PL
- bazalka 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Příprava těstovin
- Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Přidáme těstoviny penne a uvaříme. Scedíme, ale neproplachujeme.
- Vepřovou panenku očistíme od blanek a nakrájíme na tenčí plátky nebo nudličky. Dochutíme solí a pepřem.
Vaření masa
- Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme plátky česneku a krátce je osmahneme, aby pustily aroma, ale nezhnědly. Poté přidáme nakrájenou vepřovou panenku a osmahneme ji ze všech stran dozlatova.
- Trvá to přibližně 5–7 minut. K opečenému masu přidáme sušená rajčata nakrájená na menší kousky. Promícháme a zalijeme smetanou. Necháme směs mírně probublávat, aby se chutě propojily.
Dochucení
- Vmícháme 100 g strouhaného parmezánu (zbytek je na ozdobu) a dochutíme solí, pepřem a nasekanou čerstvou bazalkou. Pokud se omáčka zdá příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody z těstovin.
- Uvařené těstoviny přidáme přímo do pánve s omáčkou a dobře promícháme, aby se omáčka dostala na všechny těstoviny. Těstoviny podáváme na talířích, posypané zbytkem strouhaného parmezánu a ozdobené čerstvými lístky bazalky.
Autor receptu: Martin Hesoun
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!