Suroviny
- telecí líčka 5 porcí
- rajčatový protlak
- hovězí vývar
- kořenová zelenina
- červené víno
- hladká mouka
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- cibule
- česnek
- brambory
- mléko
- máslo
- sůl
- pepř
Postup
Maso si naložíme tři dny dopředu s česnekem a solí. V den vaření si maso lehce poprášíme hladkou moukou a zprudka osmahneme na sádle a vytáhneme z hrnce. Do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a hodně osmahneme – dohněda.
Jakmile uvidíme, že už je hotovo, přidáme lžíci protlaku a koření. Zaprášíme troškou cukru, než zkaramelizuje. Až se vše spojí, zalijeme vínem. Chvíli necháme, ať se lehce vypaří a přihodíme do směsi maso. Po vyvaření vína vše zalijeme vývarem a necháme vařit.
V průběhu ochutnáváme a dochucujeme. Po cca 2,5–3 hodinách si vyndáme maso a směs přecedíme přes jemné síto. Maso dáme zpět, přidáme trochu másla a necháme redukovat „omáčku“. Dáme si vařit brambory na kaši. Až jsou uvařeny, slijeme vodu a přidáme teplé mléko a máslo. Vyšleháme ručním šlehačem.
Autorka receptu: Dominika Slavíčková