Suroviny
- hovězí kýta 1,2 kg
- mrkev 150 g
- petržel 100 g
- celer 100 g
- cibule 1
- plnotučná hořčice 2 PL
- bobkový list 2
- nové koření 4 kuličky
- pepř 4 kuličky
- cukr 2 PL
- máslo 2 PL
- smetana ke šlehání 250 ml
- ocet 1 PL
- sůl
- pepř
Domácí kynuté knedlíky
Postup
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran. Vyjmeme. V hrnci orestujeme zeleninu a cibuli na másle a oleji dozlatova. Přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat, poté hořčici, ocet a koření.
Vložíme maso zpět, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme cca 2–2,5 hodiny. Maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu a dochutíme.
Maso nakrájíme na plátky a vložíme zpět do omáčky. Podáváme s brusinkami.
Domácí kynuté knedlíky
Uděláme kvásek z mléka, droždí a cukru – necháme vzejít. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Necháme kynout asi 1 hodinu. Vytvoříme 2–3 válečky (knedlíky) a necháme ještě chvíli kynout.
Vaříme ve vroucí osolené vodě cca 20 minut – v polovině otočíme. Po uvaření ihned propícháme vidličkou, aby odešla pára.
Autor receptu: Martin Juris