Suroviny
- sušené švestky 25
- mandle 25
- slanina 13 plátků
- med 1,5 PL
- balzamikový ocet 1,5 ML
- čerstvě namletý pepř
- párátka
Postup
- Pokud jsou sušené švestky tvrdší, namočíme je na 10–15 minut do teplé vody nebo čaje. Poté je osušíme. Do každé švestky vložíme jednu mandli. Pokud se švestka špatně otevírá, lehce ji nařízneme. Každý plátek slaniny rozpůlíme, aby odpovídal velikosti švestek.
- Každou naplněnou švestku obalíme slaninou a upevníme párátkem. Předehřejeme troubu na 190 °C (horní a dolní ohřev). Pokud chceme lehce zkaramelizovat, smícháme med s balzamikem a pepřem a potřeme slaninové balíčky.
- Položíme švestky na plech s pečicím papírem. Pečeme cca 12–15 minut, dokud slanina není křupavá a zlatavá. Necháme pár minut zchladnout a servírujeme teplé jako chuťovku.
Autor receptu: Zdeňka Hrdá
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!