Těsto
- listový špenát 500 g
- bílé pečivo (starší) 300 g
- plnotučné mléko 200 ml
- vejce 2
- strouhaný parmazán 80 g
- hladká mouka 50 g
- muškátový oříšek špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na podávání
- máslo 100 g
- šalvěj 10 lístků
- strouhaný parmazán (na posypání)
Postup
Příprava špenátu
- Špenát spaříme ve vroucí vodě asi 1–2 minuty, dokud nezměkne.
- Poté ho scedíme, propláchneme studenou vodou a důkladně vymačkáme. Nakrájíme najemno.
Příprava pečiva
- Pečivo nakrájíme na menší kousky a namočíme do mléka.
- Necháme ho nasáknout, poté ho rozmačkáme na kaši.
Těsto
- Ve velké míse smícháme špenát, směs pečiva, vejce, parmazán, mouku, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Mícháme, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Nemělo by být příliš řídké; pokud je, přidáme trochu mouky.
Tvarování knedlíčků
- Z těsta vytvarujeme malé oválné knedlíčky (asi velikosti vlašského ořechu).
- Pokud se těsto lepí, lehce si poprášíme ruce moukou.
Vaření
- Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu.
- Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 4–5 minut).
Dochucení
- Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme šalvějové lístky.
- Necháme máslo jemně zpěnit a šalvěj provonět.
Podávání
- Strangolapreti podáváme horké, přelité šalvějovým máslem.
- Posypeme strouhaným parmazánem.
Autor receptu: Silvia Dellai
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!