Postup
- Slaninu nakrájíme na tenké proužky či kostičky. Sýr nastrouháme najemno. Do misky oddělíme 5 žloutků a smícháme je s nastrouhaným sýrem. Dobře promícháme, aby vznikla hladká směs. Sůl přidávat není třeba, protože slanost dodá sýr.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu (asi 1 lžíce soli na 4 litry vody). Špagety vložíme do vroucí vody a uvaříme je na skus. Mezitím rozpálíme pánev na střední teplotu, přidáme nakrájenou slaninu a restujeme ji dozlatova, dokud se tuk nevypeče a kousky nebudou křupavé (asi 5 minut). Poté pánev odstavíme z plotny.
- Jakmile jsou špagety hotové, odebereme asi hrnek škrobové vody z hrnce a necháme stranou. Těstoviny slijeme (neproplachujte studenou vodou!) a ihned je přidáme do pánve se slaninou. Jemně promícháme, aby se obalily v tuku. Počkáme asi 30 sekund, aby těstoviny nebyly příliš horké (aby se vejce nesrazilo).
- Poté postupně přilijeme vaječnou směs a zároveň energicky mícháme. Přidáváme po troškách škrobovou vodu z těstovin, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka, která obalí špagety. Ihned podáváme s dalším čerstvě mletým pepřem a trochou strouhaného sýra navrch.
- K pravým carbonara se nepodává smetana, česnek ani cibule, aby se zachovala autentická chuť.
Autor receptu: Zdeňka Hrdá
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!