Sekaná
- mleté hovězí maso 500 g
- majoránka 1 PL
- mletá paprika 1 PL
- pepř 1 PL
- vejce 2
- strouhanka 3 PL
- hořčice 3 PL
- česnek 3 stroužky
- olej 1 PL
- sůl 1 ML
Koblihy
- máslo 50 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 4
- vanilkový cukr balíček
- citronová šťáva 1 PL
- plnotučné mléko 250 ml
- cukr 1 ML
- droždí 30 g
- hladká mouka 500 g
- sůl 1/2 ML
- tuk na smažení
Postup
Koblihy
- Změklé máslo utřeme do pěny, vmícháme žloutky, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Do 100 mililitrů vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme. Kvásek necháme přikrytý kynout 10 minut.
- Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, dáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zpracujeme do těsta a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vyválíme do čtyřcentimetrových kuliček.
- Rozehřejeme tuk a na střední teplotě v něm smažíme koblihy do zlatova. Usmažené koblihy vysušíme na utěrkách, posypeme je moučkovým cukrem.
Sekaná
- Do mísy přidáme sůl, pepř, mletou papriku, majoránku, hořčici, vejce a prolisovaný česnek a promícháme ve strouhance.
- Maso umístíme na olejem vymazaný pekáček a s mokrýma rukama vytvarujeme do šišky. Podlijeme trochou vody a dáme péct hodinu na 180 °C.
Sekliha
- Rozřízneme koblihy na polovinu.
- Přidáme mezi dvě poloviny slabý plátek sekané.
Autor receptu: Kryštof Kolomazník
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!