Křehký korpus
- hladká mouka 300 g
- prášek do pečiva 1 sáček
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g
- vejce 2
- citronová kůra z 1 citronu
- vanilkový extrakt 1 ML
Na náplň
- ricotta 500 g
- cukr krystal 100 g
- vejce 1
- čokoláda 100 g
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Odvážíme a přesejeme na pracovní plochu mouku, přidáme prášek do pečiva a vše zamícháme. Odvážíme máslo a cukr a přidáme na pracovní plochu. Vidličkou začneme postupně zpracovávat máslo s moukou a cukrem. Přidáme vanilku, citrónovou kůru a vejce a vše rychle spojíme v těsto. Utvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a dáme do lednice na 1/2 hodiny odpočinout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C. V kuchyňském robotu smícháme ricottu, vejce a cukr a vyšleháme. Nakonec vsypeme kousky čokolády a už jen opatrně zamícháme. Odpočinuté těsto vyválíme do tvaru formy o velikosti 24 cm s vroubkovým okrajem (nejlépe s odnímatelným dnem) a těsto do ní opatrně přeneseme. Pokud forma není perforovaná, je dobré ji trochu vymazat máslem.
- Těsto dobře přitlačíme k okraji dna i k vroubkovaným okrajům. Poté přelijeme do formy ricottovou náplň s čokoládou a dáme do trouby asi na 35 až 40 minut péct. Těsto musí být dozlatova. Opatrně vyndáme a necháme vystydnout.
- Teprve poté opatrně oddělíme vroubkovaný okraj a odnímatelné dno a přendáme na koláčový stojan. Před podáváním pocukrujeme.
Autor receptu: Lenka Kelemenová
Francouzský tvarohový koláč s mákem podle Karolíny Kamberské