Suroviny
- hrášek 1 kg
- smetana na vaření
- máslo
- toustový chléb
- sýr na posypání
- sůl
- pepř
Postup
- Do velkého hrnce nalijeme 2 litry vody a přivedeme ji k varu. Přidáme hrášek a vaříme asi 10 minut, dokud nezměkne. Uvařený hrášek rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v hrnci, dokud nevznikne hladký krém.
- Pokud chceme, polévku můžeme propasírovat přes síto, aby byla extra jemná. Do polévky přidáme máslo, smetanu, sůl a pepř. Důkladně promícháme a prohřejeme, ale už nevaříme, aby se smetana nesrazila.
Příprava krutonů
- Toustový chleba nakrájíme na malé kostičky.
- Opečeme je na suché pánvi nebo v troubě dozlatova. Krutony můžeme předem pokapat olivovým olejem.
Servírování
- Polévku nalijeme do misek. Navrch nastrouháme sýr dle chuti – parmazán dodá jemnost, niva nebo jiný aromatický sýr přidá výraznou chuť.
- Ozdobíme opečenými krutony a případně lístkem máty či petrželky.
Autor receptu: Tomáš Vidlička
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!