Masová omáčka
- hovězí mleté maso 900 g
- červená cibule ((jemně nasekaná)) 2
- česnek 2 stroužky
- krájená rajčata 400 g
- rajský protlak 1 PL
- cukr 1 ML
- červené víno 150 ml
- bobkový list 1
- skořice 1 celá
- hřebíček 1
- olivový olej 1/4 hrnku
- mořská sůl 2 ML
- čerstvě namletý pepř
Bešamel
- hladká mouka 120 g
- máslo 120 g
- plnotučné mléko 1 l
- žloutek 2
- sýr parmezánového typu (Kefalotyri nebo Parmigiano-Reggiano ) 50 g + 50 g na posypání
- muškátový oříšek špetka
- sůl
Postup
Příprava masové omáčky
- Velkou pánev dáme na středně vysoký oheň, přidáme olivový olej a nasekanou cibuli. Restujeme 2–3 minuty. Přidáme česnek, rajčatový protlak a mleté maso. Maso rozmělníme vařečkou a opékáme 4–5 minut.
- Přilijeme červené víno a počkáme, až se odpaří. Přidáme konzervovaná rajčata, cukr, skořici, hřebíček, bobkový list a dochutíme solí a pepřem.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se většina šťávy neodpaří. Po uvaření vyjmeme koření.
Příprava bešamelu
- V hrnci na středním ohni rozpustíme máslo. Přidáme mouku a neustále mícháme, dokud nevznikne pasta. Postupně přiléváme ohřáté mléko a šleháme, aby se netvořily hrudky. Pokud je potřeba, zahušťujeme při nízké teplotě za stálého míchání.
- Odstavíme z ohně a přidáme žloutky, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a nastrouhaný sýr (50 g). Rychle prošleháme, aby se vejce nesrazila.
Příprava těstovin
- Těstoviny vaříme o 2–3 minuty méně, než je uvedeno v návodu na obalu, aby se nerozvařily. Scedíme je, promícháme s rozmačkaným feta sýrem. Jemně promícháme stěrkou.
- Naspod zapékací mísy dáme těstoviny, vrstvíme s masovou omáčkou, bešamelem a celý postup znovu zopakujeme. Poslední vrstvu bešamel posypeme parmazánem a pečeme v troubě na 180 °C cca 20 minut.
Autor receptu: Markéta Kaplanová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!