Suroviny
- kuřecí prsa 500 g
- špenátový protlak 3 konzervy
- brambory 3 větší
- cibule 1
- sýr eidam 500 g
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- potravinářské barvivo
- zázvor
- chilli
Koření
- koření garam másala
- kaschmiri masala
- lamb balt
- sůl
Suroviny
- jogurt 750 g
Postup
Paratha
Parathy si připravíme tak, že dáme vařit brambory a po uvaření je oloupeme. Jeden brambor si dáme bokem, ten potom přidáme do palak kofti. Náplň do placek připravíme tak, že dva oloupané uvařené brambory dáme do misky a k nim nastrouháme sýr, osolíme, přidáme špetku chilli a špetku koření garam masala. Celou směs rozmačkáme a vypracujeme z ní těsto.
Poté připravíme těsto stejné jako na chapati a opět dáme na 30 minut odležet do lednice. Poté z těsta vyválíme kuličku, kterou dlaní uprostřed lehce promáčkneme a do prohlubně vložíme kuličku z připravené náplně a řádně ji zabalíme do těsta.
Vznikne koule obalené náplně v těstíčku, kterou opět vprostřed promáčkneme dlaní a opatrně válečkem vyválíme placku z prostředka do krajů tak, aby se těsto neprotrhlo a náplň se dostala i do krajů. Poté placky vložíme do rozehřáté trouby na 275 °C a pečeme, dokud se placka nenafoukne.
Chutney
Chutney připravíme tak, že do misky dáme asi ¾ kg jogurtu, osolíme, přidáme kousek nastrouhaného zázvoru, špetku chilli a špetku koření garam masala. Rozmícháme a rozlejeme do čtyř misek.
Takto připravené chutney použijeme i na zalití salátu z předkrmu. Poté chutney v miskách obarvíme každé jinou potravinářskou barvou.
Chicken rainbow
Kuřecí prsa si nakrájíme na 30 stejných kostiček, ty osolíme a rozdělíme po 10 kostkách. Každých 10 kostek ochutíme jiným kořením. 10x garam masala, 10x kaschmiri masala, 10x lamb balti. Poté kostky s každou příchutí obalíme v jiné barvě chutney.
Kostky kuřete s barvou napícháme na špejli jako ražniči každou barvu zvlášť. Takto napíchané maso opečeme zprudka na pánvi a pak ho necháme dopéct v troubě na 220 °C asi 10 minut.
Palak kofta
Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme špenátový protlak a osolíme.
Přidáme nastrouhaný zázvor, chilli a koření garam masala (jednu čajovou lžičku). Podusíme a přidáme nakrájený vařený brambor na kostičky. Vše dobře promícháme.
Autor receptu: Petr Tománek