Suroviny
- olivový olej 2 PL
- tyrolský špek 250 g
- česnek 4 stroužky
- mrkev 1
- cibule 1
- fenykl 1
- řapíkatý celer 2
- bobkový list 1
- tymián 2 snítky
- rajský protlak 2 PL
- vývar 1,5 l
- konzervovaná rajčata 400 g
- těstoviny orecchiette 150 g
- kapusta 1/4
- bílé fazole 1 konzerva
- Bazalkové pesto 90 g
- parmazán 100 g
- sůl
- pepř
Postup
- Rozpálíme v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékáme nakrájený špek. Přidáme česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále restujeme, dokud zelenina nezačne chytat barvu, trvá to zhruba 7 minut.
- Vmícháme protlak, přilijeme vývar a rajčata a přivedeme k varu. Jakmile začne polévka vřít, vsypeme těstoviny, zamícháme a vaříme na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus.
- Ke konci přidáme nakrájenou kapustu a fazole a prohříváme 1–2 minuty. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijeme do talířů a doplníme pestem a strouhaným parmezánem. Podáváme s rozpečenými plátky bagety.
Autor receptu: Karel Pinkas