Lístkové těsto
- hladká mouka 100 g
- plnotučné mléko 100 g
- kvásek 1 PL
Rozkvas
- hladká mouka 400 g
- moučkový cukr 80 g
- Máslo (měkké) 50 g
- plnotučné mléko 215 g
- olej 10 g
Na překlad
- máslo 200 g
Pařížský krém
- smetana ke šlehání 250 ml
- cukr krupice 70 g
- kakaový prášek 3 PL
- čokolada 100 g
- máslo 125 g
Postup
- Hladkou mouku, mléko, kvásek smícháme dohromady a necháme cca 12 hodin kvasit. Poté přidáme zbylé ingredience, vypracujeme hladké těsto, necháme 2–3 hodiny kvasit, dokud těsto nezměkne. Kynuté těsto vyválíme. Máslo vyválíme do tvaru kostky v pečicím papíře. Položíme na těsto postupně překládáme. Podrobnější postup najdete zde. Croissanty pečeme 15–20 minut na 225 °C.
Pařížský krém
- Za stálého míchání svaříme smetanu, cukr a kakao, vše pořádně promícháme. Po krátkém svaření směs odstavíme, v horké směsi rozmícháme máslo a čokoládu.
- Necháme vychladnout aspoň osm hodin v lednici, vychlazenou směs šleháme do nadýchaného krému. Na závěr přimícháme maliny. Naplníme croissanty krémem a můžeme ozdobit ovocem.
Autor receptu: Tereza Kupčíková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!