Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé ) 20 g
- vanilkový cukr 2 lžičky
- voda (studená ) 300 ml
- máslo (studené ) 250 g
- vejce (bio,pokojové teploty) 1 ks
- med (nebo třtinový cukr) 80 g
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Do mísy od robotu nasypte mouku. Přidejte sůl a cukr na jednu stranu mísy a droždí rozdrobte na druhou stranu.
- Přidejte vodu, zvolte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte hnětat těsto cca 10 minut.
- Těsto by mělo být krásně elastické. Pokud není, přidejte trošku mouky.
- Hotové těsto ihned zabalte do potravinové fólie a dejte jej na hodinu do lednice.
- Po hodině rozválejte těsto na pomoučené ploše do obdelníku.
- Mezi 2 kusy pečicího papíru rozválejte studenou kostku másla.
- Tu poté položte na rozválené těsto. Kostka másla by měla být proti těstu poloviční, abyste mohli těstem na kterém nebude ležte rozválené máslo, máslo přikrýt.
- Poté vemte váleček a těsto několikrát vyválejte, aby se máslo zapracovalo. Vždy válejte, pak těsto přeložte a znovu jej rozválejte. Udělejte to tak alespoň třikrát.
- Poté zabalte máslové těsto opět do potravinové fólie a znovu jej dejte do lednice, aby hodinu odpočívalo.
- Po hodině jej opět vyjměte a znovu jej rozválejte a opět alespoň 3x přeložte a znovu rozválejte. Je to nutné kvůli tomu, aby se máslo opravdu dobře do těsta zapracovalo.
- Těsto znovu zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu v lednici odpočívat.
- Poté jej znovu rozválejte stejným způsobem, jako jste to už dělal, a opět znovu zabalte do potravinové fólie a nyní nechte přes noc nebo 8 hodin odpočívat v lednici.
- Po této době rozdělte těsto na 2 stejně velké díly, které rozválejte na obdélníky.
- Nožem v nich vykrojte úzké dlouhé trojúhelníky, které zabalte od širokého konce ke špičce a kraje trošku zahněte, aby měly croissantový tvar.
- Croissanty dejte na plechy vystlané pečicím papírem a nechte je 1,5–2 hodiny kynout, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.
- Nakonec je pomašlujte vajíčkem, můžete je i posypat oříšky, sezamem či mákem.
- Do trouby předehřáté na 200 °C dejte plechy nahoru a dolů na 10 minut a poté je v troubě přehoďte a opět pečte 10 minut.
- Pak plechy vytáhněte a croissanty nechte nejlépe na mřížce vychladnout.
- Vychladlé můžete ihned podávat.
Máslové croissanty 2 Zdroj: Miluji svůj život