Tereza Pánková ,
Miluji svůj život

Máslové croissanty

Moje hodnocení
3x

Už jste někdy zkoušeli domácí croissanty? Jejich příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledná práce se vám stokrát vrátí! Chuť je totiž fantastická. Tak pojďte do toho! :)

16 porcí
120 minut
francouzská

Suroviny

  • hladká mouka 500 g
  • čerstvé droždí 20 g
  • sůl 10 g
  • med nebo třtinový cukr 80 g
  • vanilkový cukr 2 lžičky
  • studená voda 300 ml
  • studené máslo 250 g
  • bio vejce pokojové teploty 1 ks

Postup přípravy

  1. Do mísy od robotu nasypte mouku. Přidejte sůl a cukr na jednu stranu mísy a droždí rozdrobte na druhou stranu.
  2. Přidejte vodu, zvolte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte hnětat těsto cca 10 minut.
  3. Těsto by mělo být krásně elastické. Pokud není, přidejte trošku mouky.
  4. Hotové těsto ihned zabalte do potravinové fólie a dejte jej na hodinu do lednice.
  5. Po hodině rozválejte těsto na pomoučené ploše do obdelníku.
  6. Mezi 2 kusy pečicího papíru rozválejte studenou kostku másla.
  7. Tu poté položte na rozválené těsto. Kostka másla by měla být proti těstu poloviční, abyste mohli těstem na kterém nebude ležte rozválené máslo, máslo přikrýt.
  8. Poté vemte váleček a těsto několikrát vyválejte, aby se máslo zapracovalo. Vždy válejte, pak těsto přeložte a znovu jej rozválejte. Udělejte to tak alespoň třikrát.
  9. Poté zabalte máslové těsto opět do potravinové fólie a znovu jej dejte do lednice, aby hodinu odpočívalo.
  10. Po hodině jej opět vyjměte a znovu jej rozválejte a opět alespoň 3x přeložte a znovu rozválejte. Je to nutné kvůli tomu, aby se máslo opravdu dobře do těsta zapracovalo.
  11. Těsto znovu zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu v lednici odpočívat.
  12. Poté jej znovu rozválejte stejným způsobem, jako jste to už dělal, a opět znovu zabalte do potravinové fólie a nyní nechte přes noc nebo 8 hodin odpočívat v lednici.
  13. Po této době rozdělte těsto na 2 stejně velké díly, které rozválejte na obdélníky.
  14. Nožem v nich vykrojte úzké dlouhé trojúhelníky, které zabalte od širokého konce ke špičce a kraje trošku zahněte, aby měly croissantový tvar.
  15. Croissanty dejte na plechy vystlané pečicím papírem a nechte je 1,5–2 hodiny kynout, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.
  16. Nakonec je pomašlujte vajíčkem, můžete je i posypat oříšky, sezamem či mákem.
  17. Do trouby předehřáté na 200 °C dejte plechy nahoru a dolů na 10 minut a poté je v troubě přehoďte a opět pečte 10 minut.
  18. Pak plechy vytáhněte a croissanty nechte nejlépe na mřížce vychladnout.
  19. Vychladlé můžete ihned podávat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Miluji svůj život


Přečtěte si také

Recepty