Suroviny
- losos (200 g každý) 6 porcí
- zakysaná smetana 2 balení
- křen
- citrony 3
- brusinkový kompot
- směs koření (novozélandská uzená sůl s citrónem )
- brambory 600 g
- sladké brambory 800 g
- olivový olej
Postup
- Brambory a batáty nakrájíme na menší kousky, na plechu posypeme podle chuti novozélandskou solí a polijeme hojně olivovým olejem. Rukama promícháme, aby se brambory rovnoměrně obalily solí i olejem. Pečeme asi hodinu a půl na cca 180 °C, nakonec můžeme vložit pod grill, aby byly brambory křupavější.
- Na poslední půlhodinu na druhý plech připravíme porce lososa. Očistíme od šupin a vložíme na plech kůží dolů. Vršek posypeme citronovou novozélandskou solí a poklademe tenkými plátky citrónu. Pečeme na 180 °C 20 až 30 minut, až po straně plátky ryby zbělají.
- Omáčku připravíme smícháním zakysané smetany a strouhaného křenu v poměru 2 : 1, servírujeme s brusinkovým kompotem a s čtvrtkami citrónu.
Autor receptu: Lucie Čihánková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!