Suroviny
- kuřecí kousky (na polévku) 3
- kuřecí prsa 250 g
- vaječné bílky 2
- houba shitake 6
- cibule 1/4
- zázvor kousek
- sezamový olej 1 PL
- rybí omáčka 1 PL
- kukuřice 2
- kukuřičný škrob 1-2 PL
- jarní cibulka 1
- koriandr
- sůl
- pepř
Postup
- Nejdříve si namočíme do vody houby, aby nabobtnaly. Pak omyjeme kuřecí čtvrtky a vložíme je do hrnce, naplníme ho studenou vodou tak, aby bylo maso ponořené, a přivedeme k varu.
- Jakmile se na povrchu vysráží bílkovina, tak vodu vylejeme, kuřecí kousky omyjeme, pak je dáme zpátky do hrnce, napustíme cca 2 l vody, přidáme 1 lžičku soli, kousek oloupaného zázvoru, který překrojíme napůl a plochou stranou nože obě půlky zmáčkneme.
- Do vývaru také přidáme kukuřici (aby se nám tam dobře vešla, tak ji rozkrojíme napůl) a pak ještě celé kuřecí prso. Teď vývar potáhneme do té doby, než bude kuřecí prso měkké, cca 1,5 hodiny.
- Během toho si připravíme zeleninu. Houby nakrájíme na tenké proužky, cibuli a koriandr nadrobno a jarní cibulku nakrájíme šikmo.
- Pak si rozklepneme vejce a ponecháme si jen bílky. Ještě si v malé mističce ve 30 ml vody rozmícháme polévkovou lžíci kukuřičného škrobu (pro větší hustotu klidně 2 lžíce).
- Po uvaření masa vyndáme kukuřici i kuřecí prso a vývar necháme táhnout ještě přibližně 30 minut. Jakmile nám to vychladne, tak vyřízneme zrníčka z kukuřice a maso natrháme za pomoci vidličky.
- Vezmeme větší hrnec, do kterého nalijeme polévkovou lžíci sezamového oleje, necháme olej rozehřát (ale nenecháváme ho příliš dlouho rozehřívat, aby se nespálil), teď přidáme cibulku, zamícháme, přidáme kuřecí maso, ztlumíme sporák, přidáme polévkovou lžíci rybí omáčky, zamícháme, maličko orestujeme a přilijeme přes síto vývar.
- Promícháme, přidáme kukuřici, houby, špetku pepře, a až když se začne polévka opět vařit, tak dále přidáváme špetku soli, jarní cibulku, část koriandru a kukuřičný škrob promíchaný ve vodě. Teď teplotu sporáku zvedneme, aby se nám polévka zahustila.
- V případě, že by se nám zdála stále polévka řidší, tak můžeme přidat ještě lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě. Po zhoustnutí přidáme bílek, a to za neustálého míchání – měly by nám vzniknout takové bíle obláčky.
- Nakonec polévku nandáme do misek a dozdobíme čerstvým koriandrem a trochou jarní cibulky.
Autor receptu: Michaela Hajdarová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!