Vývar
- celé kuře (nebo kuřecí části (stehna, křídla, skelet)) 1,5 kg
- mrkev 2 (cca 200 g)
- petržel 1 (cca 100 g)
- celer 1/4 (cca 150 g)
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 3
- nové koření 5 kuliček
- černý pepř 10 kuliček
- sůl
Domácí nudle
- hladká mouka 200 g
- vejce 2
- sůl
Postup
Příprava vývaru
- Kuře nebo kuřecí části opláchneme a vložíme do velkého hrnce. Zalijeme vodou (cca 3 litry) a pomalu přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, sbíráme pěnu (tzv. šum, aby byl vývar čirý). Mezitím oloupeme mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek.
- Zeleninu můžeme nakrájet na větší kusy nebo ji nechat v celku. Do hrnce přidáme zeleninu, bobkové listy, nové koření a černý pepř. Vaříme na mírném plameni přibližně 2–3 hodiny. Občas zkontrolujeme a případně odstraníme další pěnu.
- Na závěr vývar scedíme přes jemné síto nebo plátno. Maso z kuřete obereme a dáme stranou; případně ho můžeme použít zpět do polévky.
Příprava domácích nudlí
- Na pracovní plochu nasypte mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce, dáme špetku soli. Postupně zpracujeme těsto rukama.
- Hněteme, dokud nebude hladké a pružné (cca 10 minut). Zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme ho odpočinout 30 minut.
- Po odpočinutí těsto rozválíme na tenký plát (cca 1 mm) a nakrájíme na tenké nudle. Nudle necháme chvíli proschnout na čisté utěrce.
Dokončení polévky
- Vývar přivedeme k varu. Přidáme obrané kuřecí maso a případně ještě nakrájenou vařenou zeleninu z vývaru. Nudle vložíme do vroucí polévky a vaříme 2–3 minuty, dokud nezměknou.
- Dosolíme podle chuti a přidáme čerstvé bylinky (například petrželku). Polévku podáváme horkou, ozdobenou nasekanou petrželkou.
Autor receptu: Martin Hesoun
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!