Suroviny
- kuřecí čtvrtky
- celozrnná hořčice 2 ML
- švýcarský sýr 2 plátky
- bazalka 8-10 lístků
- květák 1 středně velký
- máslo 3,5 PL
- olivový olej 1/4 šálku
- petrželka 1/4 šálku
- citronová šťáva z 1 citronu
- česnek 6 stroužků
- sůl
- pepř
Postup
- Pomocí nože odstraníme stehenní kosti. Vykostěné čtvrtky kuřecího stehna a vnitřek kuřete potřeme celozrnnou hořčicí, podle chuti přidáme trochu soli, plátek švýcarského sýra a lístky bazalky. Poté nohu rozčtvrtíme a svážeme kuchyňským provázkem, aby srolovaný tvar držel na místě. Do velké pánve přidáme tolik oleje, aby se dno pokrylo.
- Kuře celé osolíme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran asi dvě minuty. Jakmile je ze všech stran pěkně opečené, umístíme pánev s kuřecím masem nyní kůží nahoru do trouby nastavené na 200 °C asi na 15–20 minut, nebo dokud nebude úplně propečené.
- Chceme-li připravit květákové pyré, oddělíme růžičky od střední hlávky květáku a vaříme je asi 8–10 minut nebo dokud nejsou velmi měkké. Scedíme růžičky, ale vodu uschováme a vložíme je do mixéru se solí. Rozmixujeme, přidáme máslo a necháme rozpustit.
- Pro přípravu chimichurri jemně nasekáme čerstvou petrželku, kůru a šťávu z citronu, nastrouhané stroužky česneku a zalijeme nejlepším olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud se důkladně nespojí.
- Při servírování odstraníme z kuřete kuchyňský provázek a nakrájíme ho na tři stejně velká kolečka. Na talíř položíme na jeden konec tlustý kopeček květákového pyré a zadní stranou lžíce jej rozprostřeme jedním tahem na druhý konec. Přidáme tři kolečka kuřete, nandáme chimichurri a případně ozdobíme některými bylinkami.
Autor receptu: Petr Železný
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!