Prostřeno: Kuřecí ballotine s květákovým pyré podle Petra Železného

Moje hodnocení
2x

Kuřecí ballotine s květákovým pyré podle Petra Železného z Prostřeno!

5 porcí
120 minut

Suroviny

Postup

  1. Pomocí nože odstraníme stehenní kosti. Vykostěné čtvrtky kuřecího stehna a vnitřek kuřete potřeme celozrnnou hořčicí, podle chuti přidáme trochu soli, plátek švýcarského sýra a lístky bazalky. Poté nohu rozčtvrtíme a svážeme kuchyňským provázkem, aby srolovaný tvar držel na místě. Do velké pánve přidáme tolik oleje, aby se dno pokrylo.
  2. Kuře celé osolíme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran asi dvě minuty. Jakmile je ze všech stran pěkně opečené, umístíme pánev s kuřecím masem nyní kůží nahoru do trouby nastavené na 200 °C asi na 15–20 minut, nebo dokud nebude úplně propečené.
  3. Chceme-li připravit květákové pyré, oddělíme růžičky od střední hlávky květáku a vaříme je asi 8–10 minut nebo dokud nejsou velmi měkké. Scedíme růžičky, ale vodu uschováme a vložíme je do mixéru se solí. Rozmixujeme, přidáme máslo a necháme rozpustit.
  4. Pro přípravu chimichurri jemně nasekáme čerstvou petrželku, kůru a šťávu z citronu, nastrouhané stroužky česneku a zalijeme nejlepším olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud se důkladně nespojí.
  5. Při servírování odstraníme z kuřete kuchyňský provázek a nakrájíme ho na tři stejně velká kolečka. Na talíř položíme na jeden konec tlustý kopeček květákového pyré a zadní stranou lžíce jej rozprostřeme jedním tahem na druhý konec. Přidáme tři kolečka kuřete, nandáme chimichurri a případně ozdobíme některými bylinkami.

Autor receptu: Petr Železný

Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prostřeno, soutěžící


Přečtěte si také

Recepty