Suroviny
- krevety 15
- Máslo 60 g
- vývar 150 ml
- smetana
- česnek 6 stroužků
- chilli papričky 1
- olivový olej
Focaccia
- hladká mouka 500 g
- perlivá voda 400 ml
- droždí 1/2 kostky
- sůl 2,5 ML
- olivový olej 50 ml
- tymián
- šalvěj
- rozmarýn
- olivy
- sušená rajčata
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rozmačkaný česnek, chilli a necháme provonět. Přidáme 150 ml vývaru, chvíli povaříme a necháme zredukovat. Poté vmícháme smetanu a lehce prohřejeme, podle chuti osolíme, opepříme.
- Krevety vyloupeme a zbavíme střívek. Na olivovém oleji osmahneme česnek, chilli, poté přidáme krevety a počkáme, dokud nebudou mít růžovou barvu, osolíme.
- Na talíř dáme krevety a zalijeme máslovou omáčkou.
Focaccia
- Do mouky přidáme odměřenou perlivou vodu, droždí a sůl. Těsto hněteme, dokud se v něm nebudou tvořit bublinky. Má být trochu lepivé.
- Zapracujeme do těsta bylinky, olivy, sušená rajčata, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout cca 30 minut. Nakynuté těsto přendáme na pomoučený plech, roztáhneme ho po celém plechu. Mělo by byt vysoké 1,2 cm-3 cm.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Poté uděláme do těsta ďolíčky prsty a nalijeme na těsto olivový olej. V předehřáté troubě pečeme na 220 °C, 20 minut.
Autor receptu: Dominika Sedláčková